Devre Mülk Cayma Hakkı

Devre Mülk Cayma Hakkı

Merhaba değerli okuyucularım. Bu devre mülk cayma hakkı konusu herkesin bilmesi gereken bir konu. Devre Mülk veya Devre Tatil satanlar çok ilginç taktikleri var. Önce sizi arıyorlar, bin bir masal anlatıyorlar ve yemek kazandınız bahanesiyle sizi yemeğe çağırıyorlar. Sizi götürdükleri yer şehirden uzak bir yer oluyor. Birde özellikle geç saatlerde davet ediyorlar sizi, ki böylece kafanız iyice yorulsun.

Devre Mülk Satışları Nasıl yapılıyor ?

Kurbanlarını -lütfen kızmayın ama her mağdur bir kurbandır- telefon ile arayarak Ücretsiz tatil, yemek kazandınız masalları anlatıyorlar. Sonra sizi bir haftasonu diğer kurbanlarla beraber bir alanda topluyorlar ve 2. sınıf araçlara bindiriyorlar. Yol boyunca muhabbet ede ede şehirden uzak bir alana getiriyorlar. Burası size Devre mülk satacakları yer oluyor. Beş para etmez köfteleri önünüze bırakıp bir kenardan sizi izliyorlar. Herkes yemeğini yedikten sonra sizi bir ofise götürüyorlar. Ve orada herkesin hayallerini süsleyen, muazam derecede güzel yerlerin maketlerini gösteriyorlar.

Öyle çok kafa yoruyorlar ve saatleri o kadar çok akıtıyorlar ki bir an önce eve gitmek istiyorsunuz. Size çeşitli masallar anlatıyorlar. Size özel olan bu fırsattan yararlanmanızı öneririz. Hiç bir faiz yok. Siz tapuyu aldıktan sonra biz sizin yerinize iki hatta üç katına tekrar satabiliriz gibi bir sürü palavra anlatıyorlar.

Siz o kadar çok sıkılıyorsunuz ki artık pes ediyorsunuz. Hemde her dakika fırsat size çok cazip gelmeye başlıyor. Ve sonunda her şeyi kabul edip bütün senetleri imzalıyorsunuz ve size bir dosya veriliyor. Bu dosya sizin sözleşmenize ait bir dosya. Özellikle belirtiyorum bunu çünkü ileride tekrar bu dosyaya döneceğim.

Sözleşmeleri imzaladıktan sonra ne oluyor ?

Artık Devre Mülk satan firma amacına ulaştı. Sizi aldıkları yere kadar tekrar götürüyorlar ve herkes evine dağılıyor. Devre Mülk alan kişilerin %80’i eve gidip dinlenmeye ve kafasını toparlamaya başlayınca ne yaptım ben deyip pişman olmaya başlıyor. Geri kalan %20’lik kısım ise ertesi gün pişman oluyor. Yani bu işten memnun olan tek taraf, Devre Mülk satan firma oluyor.

İlk bir hafta sizi düzenli olarak arayıp kontrol ediyorlar. Bir sıkıntı var mı ? Bir sorunuz var mı ? gibi sorular soruluyor. Fakat ilk ödeme tarihiniz gelip geçtiğinde ve siz bu ödemeyi yapmadığınızda bu sefer sizi tehditler için aramaya başlıyorlar.

Devre Mülk Cayma Hakkı

Şimdi geldik en önemli kısma. Devre Mülk cayma hakkı nasıl kullanılır. Aslında Devre Mülk ve Devre Tatil sözleşmelerinden caymak çok ama çok kolay. Fakat ne yazık ki satışı gerçekleştiren firmalar bu kolaylığı size hissettirmemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ve bu firmaların %90’ı Kanun ve yönetmeliklere uymuyorlar.

Şöyle ki 14 ocak 2015 Çarşamba tarihli 29236 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği‘nde bu firmaların uymadığı çok net maddeler var.

Örneğin;

Madde 5.1  “Satıcı veya sağlayıcı, bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce tüketicilere yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ön bilgilendirme formu vermek zorundadır.”

Madde 5.2  “Ön bilgilendirme formunun, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenmesi zorunludur.”

Madde 5.5 “Bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen sözleşmelerle ilgili olarak, satıcı veya sağlayıcının hediye tatil, kampanya, ücretsiz yemek ve gezi gibi isimler altında satışı özendirici yöntemler kullanarak tüketiciye bir davette bulunması halinde, bu davetin içeriği ve ticari amacının tanıtım faaliyetinden önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye bildirilmesi zorunludur.”

Madde 7 “Tüketici, bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen sözleşmelerin kurulmasından itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.”

Madde 8.2 “Satıcı veya sağlayıcı, Ek-6’da yer alan cayma formunu, sözleşmenin kurulduğu anda yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye vermek zorundadır.”

Madde 10.1 ” Satıcı veya sağlayıcının 5 inci maddenin birinci ve üçüncü veya 6 ncı maddenin birinci ya da 8 inci maddenin ikinci fıkralarında belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi durumunda, tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.”

Daha bir çok madde var ama en belirgin olanları yukarıda sıraladıklarım. Bu maddelerin %100’üne uyan hiç bir devre mülk satıcısı görmedim.

Devre Mülk Cayma Hakkı kullanımı için yapmanı gerekenler

Sözleşmeyi yapalı 14 günü geçmedi ise

Yapmanız gereken çok basit. Aşağıda görselini koyduğum örnek cayma formunun aynısını hazırlayıp bir notere gideceksiniz. Ve ihtar çekmek istediğinizi söyleyeceksiniz. Noter sizi yönlendirecektir. Başka hiç bir işlem yapmanıza gerek yok.

Devre mülk cayma hakkı örnek form
Devre mülk cayma hakkı örnek form

Sözleşmeyi yapalı 14 günü geçti ise

Eğer sözleşmeyi yapalı 14 günü geçti ise işler biraz zorlaşıyor. Telaş etmenize gerek yok. %100 çözüme kavuşuyorsunuz fakat yapmanız gerekenler uzuyor.

Öncelikle şehrinizdeki TÜKDER(Tüketicileri Koruma Derneği) şubesine gidiyorsunuz. Başınızdan geçenleri bir bir anlatıyorsunuz. Onlar sizin yerinize hemen her şeyi hallediyor. Ortalama 500 lira gibi bir masraf çıkıyor.

Mahkeme dosyaları hazırlanıyor ve TÜKDER sizin için bir avukat atıyor. Mahkeme yaklaşık 3 ay kadar sürüyor fakat netice sizi çok mutlu edecektir. Mahkeme sonuçlandıktan sonra, mahkeme için harcadığınız 240-270 liralık dosya masrafları size iade ediliyor. Yani bu serüven boyunca cebinizden ortalama 250 lira gibi bir tutar çıkıyor.

Mahkeme sonuçlandıktan sonra firma size bütün senetlerinizi ve daha önce ödeme yaptıysanız hepsini iade ediyor.

Özel Teşekkür

Buradan değerli ilgilerinden dolayı TÜKDER başkanı Sayın Necdet Y. FİLİZOĞLU beyefendiye teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisi genel başkanı olduğu Tüketicileri Koruma Derneği’nin Bursa’da ki ofisinde duruyor.

Necdet Y. Filizoğlu

Eğer Bursa’daysanız muhtemelen kendisiyle karşılacaksınız. Devre Mülk Cayma konusunda ve diğer tüm tüketici şikayetleri konusunda uzman olup, herkes ile tek tek ilgileniyor. Kendisine tekrar teşekkür edip, başarılarının devamını diliyorum. Sözün özü, eğer devre mülk veya devre tatil konusunda pişman olduysanız hiç dert etmenize gerek yok. Size en yakın TÜKDER ofisine giderek probleminizi çözüme kavuşturabilirsiniz.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)